Over mij

Lezen en schrijven is leuk en fijn en erover praten is inspirerend. Daarvan gaat mijn hart sneller kloppen. Ook wil ik graag luisteren naar wat de ander te vertellen heeft, wat de ander inspireert. Waardoor jij geraakt bent en hoe dat in jou leven doorklinkt. Het doel wat ik met Boekenpad wil bereiken is een open en inspirerende ontmoeting. Daarvoor is jouw bijdrage van groot belang!

Al op jonge leeftijd hield ik van boeken en lezen. Vond het heerlijk om diep weg te duiken in verhalen. Een bibliotheek bezoeken vond ik een spannend avontuur. Soms kon ik mij zo inleven dat het moeilijk was het boek ‘los te laten’ als het uit was. Ineens hield het boek dan op! Die wereld, de sfeer van het verhaal, verdwenen! Terug naar de echte wereld. Dat was soms lastig en zelfs nu kan ik dat nog wel eens hebben na het lezen van een goed boek. Een boek kan mij echt onder de huid kruipen.

Van lezen tot schrijven, een metamorfose: Van rups tot vlinder!

Later in mijn werk vond ik het fijn om mensen en boeken op allerlei manieren samen te brengen. Ik werkte meer dan 25 jaar in de reis- en in de spirituele boekhandel. Mijn passie ligt erin het boek naar binnen te brengen. In de zin van: Wat doet het met je? Wat haakt er? Want daar zit energie die raakt aan onze eigen verhalen. Dit eigen verhaal staat centraal in mijn werk met Boekenpad.
Ook het schrijven van dagboeken, gedichten en niemendalletjes hoort bij mijn proces om gebeurtenissen in mijn leven te verwerken. Het helpt mij om balans en structuur te behouden. Vaak kom ik door het schrijven op nieuwe inzichten en ideeën.
Tijdens het lezen neem je iets op en tijdens het schrijven geef je iets af. Hier tussenin vindt een transformatie of omvorming plaats. Tijdens het schrijven ontstaat er iets geheel eigens. Het lijkt een soort stofwisselingsproces. Een metafoor als die van rups tot vlinder. Het verhaal, eenmaal op papier gezet, kan de weg naar de wereld vinden zoals een vlinder de vleugels strekt en haar eerste aarzelende vlucht maakt. Die eerste impuls is voor mij goed genoeg! Daarna mag er bijgeschaafd en gepolijst worden. Dat is een andere fase.

Als biografisch gesprekscoach bied ik hulp en begeleiding.

Via één of meerdere persoonlijke gesprekken die de rode draad in je eigen leven verhelderen of ontwarren. Tijdens deze gesprekken richten we ons op mogelijkheden voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Deze ontwikkeling houd niet op, maar gaat door tijdens je hele leven. Groei en ontplooiing in 1e instantie, maar ook tijdens stagnaties in je leven of als je afstand of afscheid moet nemen. Dit zijn belangrijke keerpunten die tot nieuwe, meer innerlijke ontwikkeling kunnen leiden.
Zingeving tijdens de derde levensfase vormt een belangrijke pijler in mijn werk als biografisch coach.

Mijn 4-jarige opleiding tot biografisch coach volgde ik aan het Instituut voor biografiek in Driebergen. Eerder gevolgde opleidingen zijn 4-jarige vakopleiding astrologie, Astrologie en transactionele analyse en Counseling met verbeeldingskracht. De kracht en taal van innerlijke beelden en dromen kunnen een leidraad in de gesprekken vormen.
Daarnaast ben ik aangesloten bij de B.O.B. beroepsvereniging voor biografen en lid van Antroposofische Gezondheidszorg Antroposana.

Artikelen:

Krantenartikel (Rijn en Veluwe) over de cursus ‘Schrijf je binnenste buiten’. Klik: hier.

Artikel Jet Kooderings uit Hoogenlaag.nl:
Boeken zijn heel belangrijk in het leven van de in Oosterbeek wonende Anneke Sondaal. Meer dan 25 jaar werkte ze in reis- en spirituele boekhandels. Nu is de tijd gekomen dat ze op een andere manier met boeken aan de slag gaat. Onder de titel Boekenpad geeft ze tegenwoordig workshops ‘boekbeleving’.

Verder lezen...


Naar aanleiding van een boek gaat ze samen met andere mensen op zoek naar de rode draad in het leven. Regelmatig start de workshop ‘Alchemist’ met als thema ‘Onderweg zijn, het leven als reis’. Het boek ‘De Alchemist’ van Paul Coelho is daarbij de leidraad. ,,Ieder boek leent zich voor een zoektocht naar jezelf, maar dit boek is daar in het bijzonder geschikt voor”, vertelt Anneke Sondaal.
Het is de bedoeling dat tijdens acht bijeenkomsten stimulerende oefeningen worden gedaan, die creativiteit losmaken. Aan de hand van korte stukken tekst, gedichten en beelden wordt gekeken naar de betekenis van de eigen levensreis. De cursus ‘boekbeleving’ is heel goed voor mensen die niet weten hoe ze verder moeten in hun leven. Door terug te kijken kunnen ze weer in een goede richting komen, daarbij wordt een globale indeling gemaakt in periodes van zeven jaar.
,,Het verrassende is dat de oplossing van ieder probleem altijd bij jezelf ligt”, weet Anneke Sondaal. ,,Iedereen kan die oplossing vinden, maar je moet wel de omschakeling willen maken dat je niet buiten maar in jezelf zoekt”, voegt Anneke er aan toe. Zonder in de rol van therapeut te kruipen begeleidt Anneke dit proces.”

Sluiten

                                                                                       Foto: © Berry de Reus